Новини
Прем’єрний показ кіно-історій про медіаграмотність
20.07.2021

12 липня 2021 в громадському просторі *8 ПРИЧАЛ відбулася презентація та показ кіно-історій на тему медіаграмотності в рамках соціального проєкту «Інформаційна Вакцина для молоді Миколаєва». 


Під час презентації було представлено три короткометражні кіно-історії на тему медіаграмотності. За словами автора та режисера проєкту Олексія Хорошенького: «Сьогодні ми живемо у вік інформаційних технологій. У вік, коли інформація – це потужна зброя. І сьогодні всім нам надзвичайно важливо бути медіасвідомими, вміти розпізнати фейки та маніпуляції. Цьому і присвячений наш соціальний проєкт».

Ми вирішили підійти до справи креативно та зробити серію короткометражних фільмів, в яких спробували підняти та розкрити важливі теми, присвячені медіаграмотності. Кожен фільм – це окрема історія, окрема тема. Над проєктом працювала команда кінематографістів, і ми знімали ці історії по стандартах художніх фільмів, - відмітив Олексій

В заході взяли участь актори та представники знімальної групи, які працювали над кіно-історіями. До презентації також долучилися депутат Миколаївської міської ради та засновник і фундатор громадського простору *8 ПРИЧАЛ Микола Капацина, начальник управління молодіжної політики Миколаївської міської ради Олександр Рябенко, заступник начальника управління молоді та спорту Миколаївської облдержадміністрації Оксана Петренко, проєктний менеджер ГО «МрійДій» Віктор Сікаленко та заступник директора з програмного розвитку Центру демократії та верховенства права Надія Шувар.



Ми живемо у потужному інформаційному потоці. Щодня, щогодини та щохвилини ми опрацьовуємо безліч різноманітної інформації. Інформація, вона повсюди! Її багато, але чи якісна вона та як її оцінювати?! Наше головне завдання сьогодення – не потонути у щоденному вирі. Ми маємо не тільки знати, яку небезпеку несуть із собою цифрові технології, але на що впливає інформаційний тиск. Надзвичайно важливо вміти не тільки захищатися від цих небезпек, але й вчити цьому наших дітей. Тому щиро радий, що Олексій виступив ідеологом такого важливого для молоді проєкту, - відзначив Микола Капацина

Перша історія розповідає про дідуся та онуку. Дідусь бачить по телевізору шокуючу новину — потужний вибух на сході України. Онука знаходиться поруч та розуміє, що вже бачила схоже відео декілька років тому. Вона показує дідусю оригінал та розповідає основні правила медіаграмотності. Посилання на першу історію.

Друга історія присвячена двом старшокласницям. Вони бачать заклик блогерки в популярній соціальній мережі та вирішують взяти участь в челленджі, мета якого — прийняти пачку пігулок за раз. Посилання на другу історію.

Третя історія об’єднує головні фейки інформаційного простору Україні, які зашифровані в комікс-історії. Посилання на третю історію.

***

Інформаційна Вакцина для молоді Миколаєва – соціальний проєкт на тему медіаграмотності. Мета проєкту – привернути увагу до проблеми відповідального споживання інформації, розповісти про засоби впливу на суспільну думку та способи захисту від інформаційних маніпуляцій.   

Організатор проєкту – миколаївська компанія Imaginsea Studios, яка об’єднує молодих фільммейкерів і медійників, здійснює виробництво відеоконтенту, направленого на розвиток сучасного українського кінематографа, виступає ініціатором проведення соціальних освітніх заходів для молоді України на тему комунікацій та медіа.

Ініціатива реалізується в рамках проєкту «Молодіжна школа соціально-відповідального бізнесу: навчання для протидії наслідкам пандемії COVID-19» бізнес-платформи «МрійДій» за підтримки Уряду Швеції та Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку».